Nieuwe Ford Fiesta ST; ultiem rijplezier

13-3-2018

Ford geeft alle details vrij van de innovatieve Sports Technologies waarmee de nieuwe generatie Ford Fiesta ST de snelste en meest uitdagende ooit is. Het model is optioneel leverbaar met een mechanisch sperdifferentieel (LSD) voor optimale grip in bochten, maar ook Launch Control voor herhaaldelijk snelle starts op het circuit. Een primeur in het B-segment is de door Ford gepatenteerde ‘force vectoring’ vering die zorgt voor een nog scherper en alerter stuurgedrag in bochten.

De derde generatie Ford Fiesta ST die begin 2017 werd onthuld, is het eerste Ford Performance-model dat wordt aangedreven door een driecilindermotor: een nieuw ontwikkelde 1,5-liter EcoBoost-turbobenzinemotor met een vermogen van 147 kW (200 pk). Ook is het de eerste Fiesta ST met selecteerbare rijmodi, waarmee onder andere de krachtoverbrenging, stuurrespons en stabiliteitsregeling kunnen worden ingesteld op Normal, Sport of Circuit. Het aanpassen van de rijmodi is een kwestie van een druk op de knop.

Andere vernieuwingen aan de nieuwe Fiesta ST zijn: 

  • De 1,5-liter EcoBoost is de eerste driecilindermotor ter wereld met cilinderuitschakeling voor een lager brandstofverbruik
  • Actieve uitlaatkleptechnologie benadrukt op natuurlijke wijze de unieke sound van de driecilindermotor
  • Leverbaar met SYNC 3 connectiviteit en B&O PLAY high-end audiosysteem, evenals diverse rijhulpsystemen zoals Lane Keeping Aid en Traffic Sign Recognition


Hot hatch-rijders verwachten grootse prestaties van deze compacte auto. Voor de ontwikkeling van de nieuwe Fiesta ST hebben we al onze expertise toegepast van recent geïntroduceerde Ford Performance-modellen zoals de Focus RS en de Ford GT. De nieuwe Fiesta ST is toonaangevend in zijn klasse op het gebied van rijplezier, met een opzwepende driecilindersoundtrack die alle liefhebbers zal aanspreken”, zegt de Nederlander Leo Roeks, Ford Performance directeur in Europa. 


De verkoop van de nieuwe Ford Fiesta ST start deze lente. Dankzij selecteerbare Drive Modes is de compacte hot hatchback niet alleen een comfortabele auto voor elke dag, maar ook een sportauto voor het circuit. Zodoende is de Fiesta ST verleidelijk en belonend voor zowel de beginnende als gevorderde bestuurder.




Uitzonderlijk veel grip

De nieuwe, derde generatie is de eerste Fiesta ST met een mechanisch sperdifferentieel van Quaife (optioneel). Dit systeem optimaliseert de tractie en grip in bochten, vooral bij het uitkomen van bochten. Het mechanische sperdifferentieel vermindert de verdeling van het motorkoppel naar het aangedreven wiel met de minste grip – bijvoorbeeld naar het binnenste wiel tijdens het nemen van een bocht – om de hoeveelheid wielspin te reduceren. Het buitenste wiel krijgt juist meer aandrijfkracht voor meer grip en tractie. Op deze manier wordt de performance van de driecilindermotor maximaal benut. 

Het sperdifferentieel van Quaife werkt samen met het door Ford verbeterde Torque Vectoring Control: een systeem dat het stuurgedrag bevordert en onderstuur reduceert door het binnenste wiel met remkracht af te remmen in bochten. De balans tussen het sperdifferentieel en Torque Vectoring Control is nauwkeurig op elkaar afgestemd door engineers van Ford Performance om zowel droge als natte wegoppervlakken maximale grip te realiseren.


Bestuurders van een performanceauto zijn bekend met het gevreesde ‘one-wheel-peel’-principe, waarbij tijdens het uitkomen van een snelle bocht het binnenste wiel een overvloed aan koppel toebedeeld krijgt”, zegt Roeks. “We hebben het mechanische sperdifferentieel van de nieuwe Fiesta ST zodanig afgesteld, dat het naadloos samenwerkt met het verbeterde Torque Vectoring Control voor het leveren van maximale tractie, zonder het verspillen van overvloedig koppel met remingrepen.


Uitstekende Acceleratieprestaties

De optionele Launch Control is speciaal voor circuitgebruik ontwikkeld en stelt bestuurders van de nieuwe Fiesta ST maximaal tevreden door keer op keer de snelst mogelijke sprint vanuit stilstand mogelijk te maken. Het gebruik van Launch Control is zo eenvoudig mogelijk gemaakt. De bestuurder selecteert en activeert Launch Control met de knoppen op het stuurwiel. Na activatie drukt de bestuurder het gaspedaal in en zorgt Launch Control voor het ideale toerental. Op een speciaal 4,2-inch display in het instrumentencluster loopt vervolgens een meter op die aangeeft wanneer de Fiesta ST gereed is voor de sprint. Is dat het geval, hoeft de bestuurder enkel het koppelingspedaal op te laten komen. Elektronische stabiliteitscontrole (ESC), tractiecontrole, Torque Vectoring Control en Torque Steer Compensation zorgen vervolgens voor een perfecte dosering van vermogen en koppel voor een zo snel mogelijk acceleratie.

Selecteerbare rijmodi maken de volgende Fiesta ST-generatie nog veelzijdiger, zodat bestuurders het rijkarakter kunnen afstemmen voor dagelijkse ritjes of circuitgebruik.

  • In de modus Normal worden de motormapping, het tractieregelsysteem, het ESC-systeem (Electronic Stability Control), de elektronische geluidsverbetering, het uitlaatgeluid en de elektrische stuurbekrachtiging (EPAS) geconfigureerd voor een natuurlijke responsiviteit en een gevoel van verbondenheid
  • In de modus Sport worden de motormapping en de responsiviteit van het gaspedaal verscherpt en worden de instellingen van de EPAS aangepast voor meer feedback en een verfijndere besturing voor het rijden op snelwegen. De Active Noise Control-klep wordt geopend en de ESE wordt aangepast voor een intensere, sportievere klank van de uitlaat en de motor in het interieur
  • In de modus Circuit worden alle kenmerken van de rijdynamiek afgesteld voor de snelst mogelijke rondetijden, wordt het tractieregelsysteem uitgeschakeld en worden ESC-interventies ingesteld op ‘wide-slip’-modus voor snelle ritten op circuit.




Meer vermogen, meer opties

Fords gloednieuwe 1,5-liter EcoBoost driecilinder benzinemotor maakt gebruik van turbotechnologie, brandstofinjectie onder hoge druk, en Twin-onafhankelijke Variable Cam Timing. Alles resulteert in een motorvermogen van 147 kW (200 pk) bij 6.000 t/min en een koppel van 290 Nm tussen 1.600 en 4.000 t/min. Goed voor een 0-100-sprinttijd van 6,5 seconden en een topsnelheid van 232 km/uur. Een nieuwe combinatie van directe en indirecte brandstofinspuiting werkt nauwkeurig samen met innovatie cilinderuitschakeling. Ford bereikt op deze manier een nog lager brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Een reductie van 11 procent ten opzichte van de vorige generatie Fiesta ST200, zo blijkt uit eigen meetgegevens. De nieuwe Ford Fiesta ST is in Nederland verkrijgbaar als vijfdeurs carrosserievariant.

De hot hatchback heeft standaard 17-inch lichtmetalen wielen (18-inch optioneel). Er is keuze uit de exterieurkleuren Frozen White, Magnetic, Moondust, Performance Blue, Race Red, Shadow Black, Silver en Silver Fox. Het interieur is uitgerust met sportieve Recaro-stoelen, een ST-pook knop en een aan de onderzijde afgevlakt stuurwiel met opvallende stiksels die ook terugkeren op de handremhendel en versnellingspook hoes. Standaard heeft de nieuwe Fiesta ST het SYNC 3 communicatie- en entertainmentsysteem waarmee bestuurders audio-, navigatie- en klimaatfuncties kunnen bedienen, evenals hun aangesloten smartphones door middel van eenvoudige spraakopdrachten. 

SYNC 3 heeft standaard een 6,5-inch zwevend, op een tablet geïnspireerd aanraakscherm (8,0-inch display optioneel). Bediening kan door middel van knijp- en veegbewegingen. SYNC 3 is compatibel met Apple CarPlay en Android Auto™. Een hoogwaardig B&O PLAY-geluidssysteem met tien speakers inclusief subwoofer voor een eersteklas audio-ervaring is eveneens leverbaar. Standaard rij hulpsystemen zijn Lane Keeping Aid, Lane Keeping Alert en cruise control met regelbare snelheidsbegrenzer. Zaken als regensensor, automatische koplampen, automatisch grootlicht en Traffic Sign Recognition zijn eveneens leverbaar.


Bestuurders hoeven niet verder te kijken dan de nieuwe Fiesta ST om te begrijpen wat Ford bedoelt als we uitleggen dat ST staat voor Sports Technologies”, aldus Roeks. “Elke performancefunctie van deze auto is verfijnd met innovatie.


Ford Fiesta ST3Boek een proefrit

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws