Doe eens gek: Ford bouwt 1.419pk sterke Mustang Mach-E 1400

22-7-2020


Ford bouwt 1.419pk sterke Mustang Mach-E 1400 met zeven elektromotoren. Deze elektrische crossover met 1.419pk vermogen en meer dan 1.000 kg downforce bij 257 km/u is ontwikkeld in samenwerking met RTR Vehicles. Dit uniek exemplaar demonstreert performancemogelijkheden van elektrische aandrijving en verandert de perceptie van wat elektrische voertuigen toe in staat zijn. De Mustang Mach-E 1400 treed zo in de voetsporen van de extreme Mustang Cobra Jet 1400.


Nu is het perfecte moment om de voordelen te plukken van elektrische aandrijftechnologie. We kunnen ervan leren en de kennis toepassen op ons portfolio”, aldus Ron Heiser, chief programma engineer van de Mustang Mach-E. “De Mustang Mach-E is een bijzonder plezierige auto om in te rijden, net als elke andere Mustang. Toch is deze Mustang Mach-E 1400 op de schaal van ‘insane’ echt onovertroffen, met dank aan Ford Performance en RTR.


De ‘one-off’ Ford Mustang Mach-E 1400 is ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse RTR Vehicles. Als basis is een witte Mustang Mach-E GT gebruikt. Het chassis en de aandrijflijn zijn op verschillende manieren af te stellen, zodat de auto voor meerdere doeleinden geschikt is. Er zijn 10.000 arbeidsuren in het project gegaan. Het doel: laten zien dat een elektrische auto veel meer in huis heeft dan veel mensen denken.


Toen ik achter het stuur van deze auto kroop, veranderde mijn kijk op vermogen, koppel en grip volledig”, zegt Vaughn Gittin Jr., oprichter van RTR Vehicles, autosportkampioen en ‘professional fun-haver’. “Deze ervaring is met niets anders te vergelijken, behalve misschien met een magnetische achtbaan.


Geen regels

De Mustang Mach-E 1400 is ontwikkeld zonder enkele restrictie. Alles was geoorloofd. Het designteam van Ford en RTR gebruikten dezelfde tools die ook in raceauto’s en productieprogramma’s worden toegepast. De aerodynamica is verder geoptimaliseerd voor verbeterde koeling en meer downforce op de frontsplitter en achterspoiler. De neerwaartse druk is meer dan 1.000 kg bij een snelheid van 257 km/u.

Het voertuig is uitgerust met zeven elektromotoren, ofwel vijf meer dan in de Ford Mustang Mach-E GT. Drie elektromotoren zijn gekoppeld aan de vooras. De achteras heeft vier ‘pancake style’ elektromotoren. Een enkele aandrijfas verbindt ze aan differentiëlen waarmee meerdere instellingen mogelijk zijn voor diverse doeleinden, van driften tot racen op hoge snelheid.


De uitdaging was het beheersen van het extreme vermogen van de zeven motoren”, zegt Mark Rushbrook, autosportdirecteur van Ford Performance. “De Mustang Mach-E 1400 toont op perfecte wijze waartoe een elektrische auto in staat is.


Het chassis en de aandrijflijn zijn modulair, zodat het team verschillende lay-outs en de bijbehorende effecten op het energieverbruik en de prestaties kan onderzoeken. Schakelen tussen achterwielaandrijving, vierwielaandrijving en voorwielaandrijving is heel eenvoudig. Het verschil tussen een drift- of circuitopstelling is groot. Voor driften worden er andere draagarmen en een gewijzigde stuurinrichting gemonteerd. Dit maakt extreme stuurhoeken tijdens het driften mogelijk. De vermogensafgifte kan gelijkmatig worden verdeeld tussen de voor- en achteras. Het is ook mogelijk om al het vermogen naar alleen de vóór- of achteras te sturen.



High-performance batterij

Het 56,8 kWh batterijpakket bestaat uit nikkel-mangaan-kobalt-buidelcellen voor ultrahoge prestaties en een zeer hoge ontladingssnelheid. Het batterijsysteem is ontworpen om tijdens het opladen te worden gekoeld met een speciale diëlektrische koelvloeistof, waardoor de oplaadtijd tussen de runs wordt verkort.

Een elektronische rembekrachtiger is geïntegreerd om diverse niveaus van regeneratief remmen mogelijk te maken. Het systeem werkt samen met ABS en stabiliteitscontrole om het remsysteem te optimaliseren. De auto is uitgerust met Brembo-remmen, bekend van de Mustang GT4-racer. Ford past ook een hydraulisch handremsysteem voor driftsessies toe dat samenwerkt met de voertuigelektronica om de aandrijving van de achterste elektromotoren tijdelijk te onderbreken.

De Ford Mustang Mach-E 1400 dient bovendien als proeftuin voor nieuwe materialen. De motorkap is gemaakt van organische composietvezels, een lichtgewicht alternatief voor de koolstofvezel dat Ford voor de rest van het voertuig heeft gebruik.

Ford investeert wereldwijd meer dan 11,5 miljard dollar in de ontwikkeling van volledig elektrische voertuigen. De eerste wereldwijd verkochte EV is de nieuwe Mustang Mach-E die begin 2021 op de Nederlandse markt komt. De vanafprijs van de Mustang Mach-E is €49.925.

Een exemplaar reserveren is mogelijk via Ford.nl.

Mustang Mach-E bestellen


Foto's Ford Mustang Mach-E 1400


Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400 Ford Mustang Mach-E 1400


 Deel dit bericht

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws